Lale Gül

Ik ben vrij
Lale blikt terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven
wo 29 jan '25 20:15
wo 29 jan '25
20:15
  • wo 29 jan '25
    20:15
    Theaterzaal
  • Deze prijs is exclusief ticketkosten (1,95 Euro per ticket)

Tijdens het theatercollege ‘Ik ben vrij’ wordt schrijver en columnist Lale Gül geïnterviewd over haar leven als afvallige en tegelijkertijd succesvol schrijver. Drie jaar na haar daverend succesvolle debuutroman ‘Ik ga leven’, een roman over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin, blikt Lale terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven.

Op 14 mei 2024 verscheen het nieuwe boek van Lale Gül ‘Ik ben vrij’. Drie jaar na haar daverend succesvolle debuutroman ‘Ik ga leven’ maakt Lale Gül de balans op.

In februari 2021 werd de literaire wereld overdonderd door ‘Ik ga leven’, de openhartige, ontroerende en vlijmscherpe debuutroman van Lale Gül over haar jeugd in een strenggelovig moslimgezin. Lale verlangde naar vrijheid, en die zou ze krijgen. Nu, drie jaar later, blikt ze terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat nieuwe leven heeft haar succes, prijzen, steun, nieuwe ontmoetingen en vriendschappen, en vooral vrijheid gebracht. Maar tegelijkertijd is ze bedreigd en wordt ze uitgekotst door haar familie, vrienden van vroeger, de moslimgemeenschap en zelfs haar zusje, die nog wél gelovig is en met volle overtuiging een hoofddoek draagt.

Samen met Ronit Palache maakte Lale de succesvolle podcast ‘Van God Los’ waarin ze in gesprek ging met mensen die behoorden tot respectievelijk christelijk/katholieke, joodse en islamitische stromingen. Lale, zelf afkomstig uit een ultraorthodox Turks-islamitisch gezin, weet als geen ander welke vaak onzichtbare strijd zich achter Nederlandse voordeuren afspeelt. Ze heeft haar vrijheid en vrienden, maar niet langer haar familie. Voor deze vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald. Was die het waard?

Over Lale Gül

Lale Gül (1997) is schrijver en columnist. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş, daarna studeerde ze Nederlands aan de VU. In 2021 verscheen haar debuut ‘Ik ga leven’, waar meer dan 300.000 exemplaren van zijn verkocht; een onverbiddelijke bestseller. In mei 2024 verscheen ‘Ik ben vrij’, haar tweede roman.

Wil je gebruikmaken van een rolstoelplaats? Neem dan contact op met ons Informatiepunt via informatiepunt@markantmaashorst.nl.

Credits

Geproduceerd door Twist Ageny
Fotografie door Annaleen Louwes.