Veldheren Live

Peter van Uhm en Mart de Kruif
Dichterbij de frontlinie kom je niet
wo 12 feb '25 20:15
wo 12 feb '25
20:15
  • wo 12 feb '25
    20:15
    Theaterzaal
  • Deze prijs is exclusief ticketkosten (1,95 Euro per ticket)

Peter van Uhm en Mart de Kruif, Nederlands belangrijkste generaals buiten dienst, komen nog een keer met actuele onderwerpen naar ons theater. Dichterbij de frontlinie kom je niet.

In dit militaire theatercollege geven Peter van Uhm en Mart de Kruif je een unieke kijk in de huidige stand van zaken aan de frontlinie. Onder leiding van journalist Jos de Groot gaan ze dieper in op wat oorlog betekent en delen ze hun kennis en ervaring. Wie beter dan twee van de bekendste generaals b.d van ons land kunnen ons helpen aan antwoorden in deze onzekere tijd. Wat kunnen we leren van de geschiedenis van oorlogen in het hedendaagse conflict? Hoe is het met het leger in Europa gesteld? En wat als ons land vandaag zou worden aangevallen?

In februari 2023, een jaar nadat Rusland in Oekraïne binnenviel, ging de podcast Veldheren live en bleek direct een doorslaand succes. In relatief korte tijd is de podcast een van de belangrijkste bronnen geworden in de duiding van deze oorlog en wordt maandelijks ruim 350.000 keer beluisterd. De behoefte aan kennis en informatie over de grootste oorlog op ons continent sinds 1945 is onverminderd groot. De tournee langs diverse steden borduurt voort op de relevantie en de onderwerpen die in de podcast aan bod komen en de vele vragen die wekelijks door luisteraars worden gesteld.

Peter van Uhm (67) is generaal buiten dienst. Tussen 2008 en 2012 was hij Commandant der Strijdkrachten: de hoogste militair van Nederland en belangrijkste militair adviseur van de minister. Bovendien verantwoordelijk voor meer dan 70.000 militairen.

Mart de Kruif (64) is voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van 2011 tot en met 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten. De Kruif was een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de missie in Afghanistan.

Jos de Groot (28) is journalist en programmamaker. Hij werkte als redacteur voor verschillende radio- en tv-programma's, waaronder De Wereld Draait Door, M en College Tour. Eerder presenteerde Jos de geopolitieke podcast Ver Van Je Bed Show. Momenteel werkt hij bij de KRO-NCRV voor Pointer.

Wil je gebruikmaken van een rolstoelplaats? Neem dan contact op met ons Informatiepunt via informatiepunt@markantmaashorst.nl.

‘Veldheren’ kan bogen op militaire kennis en ervaring die andere oorlogsduiders ontberen

Het Financieele Dagblad

Credits

Producent: Corti Media 
Cast: Peter van Uhm en Mart de Kruif onder de leiding van Jos de Groot 
Regie: Peter de Baan